Nieuwe ontgraving proefsleuven

aug 24, 2024

Vorig jaar september zijn de eerste proefsleuven gegraven aan de buitenzijde van de kasteelruïne. Dit was nodig om informatie te krijgen over de oorspronkelijke bouw en ligging van het kasteel, zodat onze architect dat kon verwerken in het ontwerp. Afgelopen jaar is er gewerkt aan het nieuwe ontwerp voor het Kasteelpark Blitterswijck. Het eerdere ontwerp dat Arcadis had gemaakt is hiervoor als inspiratie gebruikt, maar voor het nieuwe ontwerp is een ander uitgangspunt gekozen. Om de contouren van het kasteel en het terrein weer zichtbaar te maken, is het ontwerp gebaseerd op een oude kaart van Blum uit de tijd dat het kasteel nog dienst deed als burcht. Zie afbeelding. Het kasteel kende toen bijvoorbeeld nog niet de latere aanbouw.

Het ontwerp is al een heel eind gevorderd, maar nog niet compleet. We missen nog informatie over bijvoorbeeld de peilhoogte en de locatie van de bruggen en de ingang. Door extra proefsleuven te graven, hopen we die informatie te kunnen achterhalen. De graafwerkzaamheden vinden plaats op zaterdag 7 september onder toeziend oog van de door de gemeente Venray aangewezen archeoloog. Het gehele gebied rondom de ruïne wordt vanuit veiligheidsoogpunt met bouwhekken afgeschermd. De hekken blijven ook na deze ontgraving staan, totdat alle werkzaamheden op het terrein zijn afgerond.

Nieuwsgierig en wil je graag met eigen ogen zien wat er is blootgelegd? Op zondag 15 september zijn wij van 12 tot 16:30 uur op het terrein aanwezig om informatie geven. Zie ook het bericht over Open Monumentendag.