Leerlingen Basisschool Sint Anna ontdekken verleden, heden en toekomst van Kasteel Blitterswijck

feb 6, 2023

In het kader van het JEELO-schoolproject ‘Omgaan met je omgeving’ nodigde Stichting Kasteelpark Blitterswijck de leerlingen van Basisschool Sint Anna uit in het Gildehuis dat bij de kasteelruïne is gevestigd. Op maandag 30 januari bezochten de groepen 1/2 en 3/4 de kasteelruïne en op maandag 6 februari waren de groepen 5/6 en 7/8 aan de beurt. Ze keken terug op de historie van het kasteel en leerden over de verschillende bewoners en functies die het kasteel heeft gehad. Zo zijn verschillende straten in Blitterswijck vernoemd naar vroegere bewoners van het kasteel, die het gebouw hebben gemaakt tot het wat het ooit was en ook de Blitterswijckse inwoners beschermden tegen gevaar. Er waren ook spannende verhalen over verkwistende adel, afgeschermde slotzusters en paters. De kinderen werden ook deelgenoot van ‘het geheim van Blitterswijck’. Helaas kende het kasteel ook verdrietige tijden met als dieptepunt de verwoesting van het kasteel aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

De kinderen hebben foto’s gezien van de opgravingen van de ruïne in 1965 en 1969, die helaas ook weer ongedaan zijn gemaakt. Ook mochten zij interessante voorwerpen uit de historie zien en vasthouden, zoals kanonskogels en wapens. Buiten bekeken zij de restanten van ruïne en de reeds herbouwde kasteelbrug en kasteelpoort, met daarin de originele wapensteen die ooit in de kasteeltoren zat. Na wat drinken en wat lekkers kregen de kinderen een inkijkje in de plannen voor het kasteelpark.